Infonaplo

2009/09/07

A világ legkülönösebb épületei

Olyan fantasztikus építészeti alkotásokat válogattunk össze, amelyekért nem érdemes elutazni a világ másik végébe, de ha a közelben járunk, szánjunk rá időt, hogy megcsodáljuk.

Az épületek közös vonása, hogy ránézésre olyanok, mintha semmibe vennék a gravitációt. Gyakran a gyerekek rajzai között találunk ilyen házakat, de úgy látszik a játékos kedvű tervezőknek és építőknek semmi sem lehetetlen.


Wosoco Apartments (Amsterdam-Osdrop, Hollandia) 
Hibás tervrajz és a törvényi rendelkezések nem tudása ihlette ezt a különleges megoldású apartman-ház blokkot. A tervezők ugyanis figyelmen kívül hagyták a terv elkészítésekor azt a Hollandiában is érvényes rendeletet, hogy a lakásokat bizonyos mennyiségű napfény kell, hogy érje. A módosítás ezért 13, első pillantásra furcsa építménnyel bővítette a lakóház északi homlokzatát. Így a lakások már elég fényhez jutottak kelet illetve nyugati irányból és a ház alapjait sem kellett megnövelni.

Lebegő kastély (Ukrajna)
Statikailag úgy tűnhet, hogy a szél bármelyik pillanatban szárnyára kaphatja ezt a házat. Az alapja egy kivénhedt műtrágya tároló és úgy tűnik, hogy a szükség tényleg szárnyakat ad és nem csak a gondolatoknak. 

Habitat 67 (Montreal, Kanada) 
A tervezőket nyilván egy népszerű építőjáték ihlette, ahol semmilyen megoldás nem lehetetlen. Nem csak a látvány szokatlan. Mindegyik lakás különálló, mint a külvárosi családi házak. Ráadásul mindegyiknek önálló, nyitott terasza vagy belső udvara van.

Free Spirit Spheres (British Columbia, Kanada)  
A látvány az amerikai filmekből ismert gyerekkori játszókuckókra emlékeztethet bárkit. A gömb tartó-oszlopa egy kiöregedett fa is lehet, de a földre is lehet építeni, mint egy bölcsőt. 4-4 rögzítő-pontja van alul és fölül, melyek önállóan is meg tudják tartani az objektumot. A gömb dupla rétegű. A külseje üvegszálas laminált fa borítás, ami megvédi lakóját az időjárás viszontagságaitól.

Cube House (Rotterdam, Hollandia)
Az építész, Piet Blom 45 fokos szögben megemelte a hagyományos kockaházat, majd egy hatszögletű alapra helyezte úgy, hogy a kocka három oldala az alapon, három pedig a levegőben van. Mindegyik blokk három szintes. A konyha, a nappali és a fürdőszoba alul van, középen a hálószobák és a piramis csúcsban pedig a tetőtér, ahonnan remek kilátás nyíli a környékre. A lakások elégé drágák, de a különlegeset mindig meg kell fizetni.

Bűntanya (Arhangelszk, Oroszország)
A furcsa, bizarr építmény egy orosz gengszter 15 évi munkája. A 13 emelet 40 méter magasságig nyúlik az égbe. Pedig a tulajdonosa semmi különlegeset nem akart. Csupán két kívánsága volt, hogy háza nagyobb legyen, mint a szomszédoké és már messziről lehessen látni, hogy a tulajdonosa vagyonos ember.

Gombaház (Cincinatti, Ohio, USA)
Anyagában és formájában is furcsa ez a ház. Mintha talált anyagokból lenne csak összehegesztve. Pedig ez nem egy tákolmány. Tervezője a helyi egyetem építész és belső építész professzora, Terry Brown, akinek neve elismert szakmájában.

Fordított világ (Syzmbark Lengyelország)
A felfordult házzal üzenni szeretett volna a tervező. Az építmény az építész, Daniel Czapiewski véleményét tükrözi a szocialista múltról. 

Pod House (Powder Mills Park,  New York, USA)
Ezeket a házakat nyilván az ufó-történetek ihlették. Érdemes lenne megnézni, ki is laknak bennük. Minden esetre társas lények lehetnek, mert a házakat egymásba nyíló séta-utak kapcsolják össze.

Napraforgó ház (Freiburg, Németország) 
Ez tényleg "kacsalábon forgó" palota. Ha látványában nem is, de funkciójában mindenképpen. A ház energiáját napelemek segítségével fedezik. Az épület mindig a napsütés irányába fordul télen. Nyáron pedig hűtőtoronyként véd a meleg ellen. A szemnek nem túl csábító, a környezetvédők azonban látják és értékelik szépségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése