Infonaplo

2009/09/06

Repülő katasztrófák titkai

A repülő balesetek ritkák, de a legtöbbször végzetesek. Az okok kiderítése általában sokáig tart és gyakran nem is kerülnek nyilvánosságra. Egy internetes adatbázisból azonban sok részletre fény derül.
A PlaneCrashInfo (www.planecrashinfo.com) a világ legteljesebb internetes adatbázisa, amely a repülőgép balesetek részletes adatait tartalmazza. A gyűjteményben pillanatnyilag több, mint 5000 légi baleset szerepel, számadatokkal, leírással, fényképekkel és hanganyaggal. Az adatbázisban polgári, katonai, teherszállító repülők és helikopterek balesetei szerepelnek 1908-tól napjainkig. 

 A nyitó oldalon a legfrissebb esetek leírását találjuk, illetve azt olvashatjuk el, hogy az aktuális naptári napon, évekkel ezelőtt milyen balesetek történtek. Egy-egy katasztrófa leírásából megtudhatjuk a pontos dátumot, időpontot, helyszínt, valamint a légi járművet üzemeltető társaság nevét, a gép típusát és regisztrációs számát, illetve azt, hányan voltak a fedélzeten és hány áldozata volt a tragédiának. Ezeket az adatokat az eset részletes leírása követi. 
Az adatbázisban nagyon sok módon lehet keresni és több érdekes válogatást is elérhetünk a főoldalon található hivatkozásokat követve. 
A “100 Worst” egy szomorú toplistához vezet, ahol minden idők száz legtöbb áldozatot követelő légi szerencsétlenségét találjuk. Ennek élén a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadás áll, itt a repülőkön és a földön csak háromezer áldozat volt.   Ezt egy Kanári-szigeteken és egy Japánban történt eset követi, mindkettőnél több mint ötszázan vesztették életüket. 
A “Pictures” oldalon évszám szerinti sorrendben láthatunk képeket a balesetekről. Érdekesség, hogy már az első, 1908-as  feljegyzéshez is találunk fotót. Szintén időrendi sorrendet van a “Famous Deaths” lapon, ahol olyan repülő balesetek szerepelnek, amelyekben híres emberek vesztették életüket. Mivel a hírességeknél gyakoriak a magán gépek, itt nagyon sok kis repülő és helikopter szerencsétlenséget találunk. 
Megdöbbentő dokumentumok szerepelnek a “Last words...” rovatban. A tragédiák utolsó pillanataiban a pilóták és az irányítótorony közötti elhangzott beszélgetések jegyzőkönyvei olvashatók itt. Sok esetnél az eredeti hangfelvételek is elérhetőek mp3 állományokban, de ezeket csak  az erősebb idegzetűeknek ajánljuk. 
A furcsa esetekben sincs hiány. Ehhez a válogatáshoz az “Unusual Accidents” linkre kattintva jutunk. A kifutópályára ellenkező irányból felhajtó repülőtől, a gépből öngyilkosként kiugró utasig terjednek a történetek.
Az adatbázis talán legtanulságosabb része  statisztikai adatok alapján elemzi a baleseteket. Ebből például kiderül, hogy a katasztrófa okok százalékos eloszlása nem sokat változott az évtizedek alatt. Legtöbbször a pilóták a hibásak, ezt követik a műszaki hibák, a szélsőséges időjárás, emberi mulasztás és végül a szabotázsok, terror cselekmények. A számadatokból az is kiderül, hogy a balesetek több, mint fele a leszállás közben következik be. 
A felsoroltakon kívül még nagyon sok érdekességet lehet megtudni a PlaneCrashInfo oldalról, de akármilyen megdöbbentőek is a légi balesetek részletei, ezek senkinek se vegyék el a kedvét a repüléstől, hiszen a tragikus esetek ellenére statisztikailag ez a közlekedési forma a legbiztonságosabb.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése