Infonaplo

2009/09/06

Zsebre vágott idegenvezető (videóval)

Az ötlet egyszerű és kézenfekvő: az egyre több területen használt műholdas helymeghatározással a turisták segítségére sietni, hogy egy-egy városnézés során ne maradjanak le egyetlen látványosságról se.
A PocketGuide külsőre nem sokban különbözik egy szokásos  GPS készüléktől, azonban a benne működő szoftver egy virtuális idegenvezető. A pillanatnyilag szállodákban, napi 12 Euro körüli áron kölcsönözhető készülék több módszert kínál Budapest látványosságainak megismerésére.
A bekapcsolás után megjelenő főmenüből érjük el az úgynevezett Top 10 túrát, amelyek 2-3 órás séta alatt mutatják be a város legérdekesebb részeit. A túrákról rövid ismertetőt is olvashatunk négy nyelven (magyar, angol, német, olasz) és ha valamelyik megtetszett, indulhat a séta. A barangolást érdemes szabad ég alatt kezdeni, mert így a készülék hamarabb megtalálja a műholdakat és ezzel együtt gyorsan meg tudja határozni jelenlegi helyzetünket. Első lépésként erről a helyről elvezet a kiválasztott túra kezdőpontjára, onnan pedig tovább a látnivalókhoz. A nagy méretű, színes kijelzőn megjelenő térképen mindig pontosan láthatjuk, merre járunk, és hogy hol van a következő látványosság. Amikor egynek a közelébe érünk, megjelennek annak fényképei a képernyőn és az induláskor kiválasztott nyelven meghallgathatjuk vagy elolvashatjuk az adott látványosság történetét. A túrában található egyik nevezetességtől a másikig szintén a GPS útmutatásai alapján juthatunk el.
A városnézés másik módja, hogy szabadon sétálgatunk és arra vagyunk kíváncsiak, milyen látnivaló van a környéken. Ezt a PocketGuide Barangolásnak nevezi. Csak be kell kapcsolni a készüléket és különböző színű pontok jelzik a látványosságokat. Ez a szín besorolás segít abban, hogy ha kevés az időnk, mi az amit feltétlenül meg kell nézni.

Hogy hogyan is néz ki mindez “élesben” arról készítettünk egy rövid videót, miközben a budapesti Bazilika környékén barangoltunk:



A készülék természetesen hagyományos, gyalogos navigációs eszközként is használható. Külön menüpontban lehet címeket vagy nevezetes pontokat (POI) keresni és az oda vezető legrövidebb sétát megtalálni. Okos idegenvezetőnk ilyenkor sem pihen, amíg elérjük a legközelebbi postát, éttermet vagy szórakozóhelyet, mindent megtudunk azokról a látnivalókról, amik mellett elhaladunk. Fontos és nagyon hasznos a Vigyél haza elnevezésű menüpont, ami visszavezet arra a helyre, ahol a készüléket kölcsönöztük. Ez jelenleg  szálloda, Turinform iroda vagy  utazási iroda lehet.
A PocketGuide-ot hamarosan egyes autós navigációs készülékeken (iconX), és okostelefonokon is el lehet érni. További fejlesztés, hogy  Budapesten kívül a vidéki nagyvárosokba, majd Bécsbe, Prágába és Varsóba is magunkkal vihetjük személyes idegenvezetőnket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése