Infonaplo

2009/09/14

Aludjon egy Jumbo pilótafülkéjében!

Akik félnek a repüléstől, most azok is könnyen repülős élményhez juthatnak. Nem kell a földről felemelkedniük, mégis egy óriásgépen tölthetnek, pénztárcájukhoz igazítva akár több éjszakát is. Igaz, ehhez előbb el kell jutni Arlandaba, Stockholm repülőterére. Ott található ugyanis az első Jumbo-szálló.
A Boeing 747-200-as típus számú  Jumbo-t  1976-ban a Singapore Airlines számára építették, majd a Pan Am-nél szolgált, később a Swedish Airline tulajdonába került. A vállalat 2002-ben csődbe jutott, ekkor adták el a gépet. 2007-ben sikerült megszerezni az engedélyeket ahhoz, hogy a tulajdonosa megvalósíthassa régi álmát, vagyis szállodát alakítson ki belőle. Kiszedték a 450 ülést, újra festették és megépítették az új belsőt, a hagyományos szállodáknál  alkalmazott szabványok szerint. A mostani helyére, az Arlanda repülőtér mellé 2008-ban került. Saját kerekein áll, acél állványra  erősítve. Remek kilátás nyílik belőle a leszállópályára.

A repülő családias légkörben fogadja a vendégeket, mert mindössze 25 szobát alakítottak ki benne, összesen 75 fő befogadóképességgel. A szálláshelyek hat négyzetméter alapterületűek, és három méter belmagasságúak. 
A szobák 1, 2, 3 vagy 4 személyesek, szimpla vagy dupla ágyakkal. A zuhanyozó és a mosdó egy közös folyosón találhatók, kivéve a luxus szállást, vagyis a kapitányi fülkét. Minden kabinhoz saját sík képernyős tévé és vezeték nélküli internet tartozik. Áruk 1200-1400 svéd korona. (átlagosan 35 ezer forint).
A nagyjából egyforma szobák mellett van egy kiemelkedő is, amit nevezhetünk nászutas vagy elnöki lakosztálynak is. A pilótafülkében található kétágyas szoba a  luxus kategóriába tartozik, hiszen külön zuhanyozó van hozzá. A fülkében különlegesség, hogy meghagyták benne az eredeti műszereket, kijelző berendezéseket és innen panoráma ablakokon keresztül láthatjuk a reptér forrgalmát. A luxust természetesen meg kell fizetni, Itt egy éjszaka reggelivel 3300 svéd korona.
A Jumbo tárgyalóját az eredeti ülésekkel, az eredeti célokra lehet használni, baráti összejövetelekre vagy üzleti megbeszélésekre. 1600 svéd koronáért lehet egy teljes napra kibérelni 8 személy részére.

Nemcsak szállóvendégként léphetünk a fedélzetre. A kávézó, a büfé mindenki számára nyitva áll a fedélzeten. A szárnyon kialakított teraszról remek kilátás fogad bennünket, hiszen közvetlen a leszállópálya mellett vagyunk. Ez bizonyára sokak számára repülésre csábító élmény lesz. 

A január közepén megnyílt Jumbo Hostel-be csak előre lehet szállást foglalni, akár interneten keresztül is. A repülőgépen alvás lehetősége különösen a gyerekek számára lehet igazán csábító, de egy életre szóló élmény nyújthat a repülőgépek szerelmeseinek is. Ha az alvást ki is hagynánk, egy kávézással egybekötött kirándulást kár lenne kihagyni, ha már Arlanda közelében vagyunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése