Infonaplo

2009/09/04

A világ legizgalmasabb labirintusai

A labirintusok egyet jelentenek az izgalommal, kalanddal, veszéllyel. A világ legrégebbi építményeiben is találunk útvesztőket, de a mai kor sem marad ki a különleges labirintusok létrehozásából.

Az első útvesztők, labirintusok rajzai 4000 évvel ezelőtt készültek. A klasszikus labirintus hét körből állt, ezeken keresztül kellet benne megtalálni a középpontjába vezető helyes utat. Az ilyen felépítésű labirintusok az idők során sokszor visszatérnek, és a híres krétai útvesztő is ilyen felépítésű volt. A középkorban egyre nagyobb szerepet kapott a vallási épületek tervezésénél, és az eredeti hét körös kialakítást 11 körösre bővítették és ezeket még negyedekre is felosztották. Az egyik leghíresebb ilyen labirintus rajz a franciaországi Chartre katedrálisának padlóján található. Nagyon sok más templom, vallásos hely rejt útvesztőket. A legkorábbi keresztény labirintus Algériában, az algíri katedrális kövezetén található. A negyedik században készült labirintusban a SANCTA ECLESIA (Szent Egyház) szavak ismétlődnek egy nagy mintában. Ennek a labirintusnak a hasonmását megtalálhatjuk az olaszországi Lucca katedrálisának egy oszlopán is.
Az angliai Cornwall templomának szenteltvíztartóján és a bristoli St. Mary Redcliffe templom tetején is középkori útvesztőkre bukkanhatunk. A templomok nemcsak rajzolt labirintusokat rejtenek. A franciaországi St. Quentin plébánia kövezetén 10 méter átmérőjű útvesztő van, ezen kell áthaladni, hogy a templom főhajójába érjünk. 

A gyep- és sövény-labirintusok Angliában voltak nagyon divatosak, azonban nagy részük elgyomosodott. A legrégebbi sövénylabirintus London közelében, Hampton Court Palace-ben található. 1690-ben telepítették egy korábbi útvesztő helyére. Kis mérete ellenére ösvényeinek hossza majdnem egy kilométer. Szintén Angliában található a világ legnagyobb sövénylabirintusa, a Longleat House tiszafa útvesztőjének alapterülete több, mint 6000 négyzetméter. 
 
A kőből készült útvesztők szerencsére jóval időtállóbbak. Ilyeneket főleg az északi országokban készítettek. A legismertebb talán a Trojeborg (Trójai vár) Visby közelében, a Balti-tengerben lévõ svéd Gotland-szigetén. 

Aki be szeretné járni a világ legrégebbi rózsa labirintusát, annak messzire, Ausztráliába kell utaznia. Itt az Ashcombe Maze három méter magas sövénylabirintusában található a 217 rózsafajtát felvonultató útvesztő.
A hivatalosan legnagyobb (Guinness rekord) állandó labirintus Hawaii-on található, ösvényeinek hossza több, mint három mérföld. 

Még ennél is nagyobb, csak minden évben újra el kell készíteni a franciaországi Touraine útvesztőjét, ami 4 hektáros napraforgó és kukorica ültetvény. A legek közül nem hagyhatjuk ki az állítólag legbonyolultabb útvesztőt sem. Ez az olaszországi Stra városában lévő Villa Pisana-ban épült. Ebben a labirintusban még Napóleon is eltévedt egyszer. 


Az útvesztőknek  sok vallási, filozófiai vonatkozása van. Sokak szerint sehol nem lehet olyan jól meditálni, kikapcsolódni, mint egy labirintusban. A relaxáció kérdésében egy kicsit bizonytalanok vagyunk, mert meglehetősen felborzolhatja a kedélyünket, ha esetleg már több órája nem tudunk kikeveredni az útvesztőből. A jótékony hatást azonban mindenki kipróbálhatja saját magán is, mert sok olyan számítógépes programot találatunk, amellyel a képernyőkre varázsolhatunk olyan útvesztőt, aminek kanyargós ösvényeit az ujjunkkal lehet  végigjárni a relaxáció érdekében. 


Az útvesztők ősi titkai és varázsa a mai napig tart. A változás csak annyi, hogy már nem kell katedrális építeni ahhoz, hogy abban elhelyezzünk egy útvesztőt. Leírások és rajzok alapján bárki elkészítheti saját labirintusát, például kövekből kirakva. 
A millennium tiszteletére is sok helyi labirintus készült. Ezek persze nem olyan időtállók, mint a Chartre-i vagy a krétai, de a készítőknek és a benne sétálóknak bizonyára emlékezetes perceket szereztek. Ilyen volt például az ezredforduló éjszakáján éjféli sétára csábító lámpákból kialakított építmény, amelyet több százan látogattak meg az amerikai Macon-ban. 
Labirintust sok mindenből lehet készíteni, falakból, kövekből, növényekből vagy éppen lámpákból. Van azonban olyan is, ami a semmiből készül. A XXI. század technikáját felhasználó láthatatlan labirintust már sok európai múzeumban bemutatták.  Itt mielőtt a látogatók belépnek egy hatalmas üres terembe, kapnak egy infravörös fülhallgatót, amelyik rezgéssel jelzi, amikor viselője nekimegy a láthatatlan falnak. Talán a labirintusban bolyongók látványa szórakoztatóbb, mint a láthatatlan falak kerülgetése, ami meglehetősen reménytelen feladat. Még szerencse, hogy a fejhallgatót kikapcsolva akár egyenes vonalban is ki lehet jutni a labirintusból.  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése