Infonaplo

2009/09/26

Spóroljon tízezreket, aludjon a repülőtéren!

Akik sokat utaznak, és ezt átszállással teszik, azok tudják, milyen nehézkes a reptér közelében szállást találni a csatlakozásig. Ez a procedúra nemcsak idő, hanem költségigényes is. Ráadásul sokszor csalódni kell a szállások minőségében. De van, amikor az ember úgy érzi, ez a plusz költség mindent megér, hiszen egy forró zuhany, egy meleg vacsora sokszor csodákra képes. Már ami a komfortérzetünket illeti.
Lehet azonban, hogy ez a költség megspórolható. Sokszor csak néhány órára vennénk igénybe a szállást, oda el kell jutni és főleg vissza is, akár kora hajnali, vagy késő esti időpontban, amikor a közlekedést nem annyira egyszerű megoldani.

Erre jöhettek rá azok az utasok is, akik egy külön honlapot hoztak létre egymás számára. A The Guide to Sleeping in Airports (http://www.sleepinginairports.com/) oldalon tájékoztatják az érdeklődőket, milyen tapasztalatokat gyűjtöttek egy-egy repülőtérről, és főleg azokról a szolgáltatásokról, amiket el lehet érni, helyben. Mindenki bővítheti a listát saját élményeivel, de lehet, az is elég, ha belepillantunk. Egy kis idő, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés, sőt. Lehet, sokan lemondanak az itt olvasottak hatására a biztosnak tűnő szállásfoglalásról, hiszen az éjszaka elérhető szolgáltatások minősége sokszor vetekedhet egy egyszerűbb reptéri közeli szállás minőségével és lehetőségeivel, és mindenképpen olcsóbb. Ez bizony nem mellékes.

Szóval, hajtsuk álomra fejünket a reptéren. Már ahol, lehet. Ezt viszont könnyen kideríthetjük, hiszen vannak, akik 13 éve foglalkoznak azzal, hogy összegyűjtik a tapasztalatokat, lehetőségeket és ezek alapján már könnyebb nekünk dönteni, vállaljuk-e a kalandot egy éjszakára, vagy inkább kerüljük el a várótermeket, amíg csak lehet.

Az oldalon csoportosítva találjuk a repülőtereket, kiemelve a  két végletet, a legjobbakat és legrosszabbakat. A legjobbak elnyerték az oldal különdíját, az aranypárna díjat. Lássunk néhány leget, először azok közül, ahol kellemesen eltölthetünk egy éjszakát.!

Szingapur Changi International Airport
Két tiszta váróteremben lehet időzni a gép indulásáig. A mosdók is tiszták. Ez nagy szó, bármerre is járunk. A váróteremben kényelmes székek és csend várják a fáradt várakozókat, még ébresztőszolgálat is van, ami figyelmezteti az utasokat, hogy a gépét mindenki elérhesse. A biztonsági szolgálat is a kényelemért van. Ingyenes a masszázs-szék és a mozi is, amivel gyorsan telik az idő. Az internetet is mindenki szabadon használhatja. De aki szeretne, akár úszhat vagy szaunázhat is, kellemes masszázzsal kiegészítve. Persze, ez fizetős. A frissítő zuhanynak is ára van. Az éttermek állandóan nyitva állnak. 



Budapest, Ferihegy 
Számunkra nagy öröm, hogy a budapesti légikikötő is a legjobbak között szerepel. Tiszta, csendes, biztonságos, barátságos személyzet. Műanyag székek vannak, de aki a földre matracot tett, nem zavarták el. A földszinten párnázott székek is találhatóak. A büfé éjfélkor bezár. Bár elsősorban repülőterekről szól az oldal, a beszámolók más szálláslehetőségekről is tájékoztatnak. Sajnos, a pályaudvarokról már koránt sem voltak ilyen hízelgőek az olvasottak. Koszosak, sok a hajléktalan és  bűz. A személyzet udvariatlan. A fiatalok szerint érdemes szóba állni az itteni fiatalokkal, mert azok szívesen meghívják a szállás nélkülieket a kollégiumokba, diákszállásokra.

Amszterdam, Schiphol International Airport
2008-ban ez a reptér is elnyerte az aranypárna díjat. Érdemes az alkalmazottakat megkérdezni, hol hajtsuk álomra a fejünket, ahol biztosan nem botlanak belénk éjszaka. Nem feltétlenül kell az első szabad helyet megkaparintani, nézzünk jól körbe. Az ülések karfásak és lábtartósak, ráadásul tisztíthatóak. A repülőtér biztonsági okok miatt zárva van éjfél és hajnali öt között, de az előtér nyitva áll, mert vasútállomásként is működik. 

Athén
2007-ben volt nyertes. Tiszta, párnázott ülések, a gyerekek számára játszószoba található itt. Kápolna is van, szőnyeggel, ami igazán komfort érzetet kölcsönöz. Annak ellenére, hogy  a biztonsági szolgálat  óránként ellenőrzi a terepet és hangosan közlik, hogy nem lehet a váróban aludni, békén hagyják a pihenőket.


Az ajánlott repterek után következzen néhány olyan, amelyik csalódást okozott a "táborozóknak" és senkinek sem ajánlanak jó szívvel.

Párizs, De Gaulle Airport
Sok a hajléktalan, akik nem zavartatják magukat, sokszor intim életüket sem rejtegetik. Az éttermek sokszor gyanúsak, mindenhol büdös van és zsúfoltság. A mosdók állapota kritikán aluli.

London, Heathrow
Tömeg, kosz és kellemetlen szagok. A bátrabbak próbáltak pihenni, figyelmen kívül hagyva a környezet milyenségét, de a nyugalmukat bogarak zavarták. Ismeretlen eredetű csípésekkel lettek gazdagabbak. A szőnyegek piszkosak, de szerencsére legalább a mosdók állapota jó volt. Ha egyszer kiléptünk a beszálló-területéről, éjszaka csak újra érvényesített beszállókártyával lehet oda visszajutni, de azt éjféltől hajnali 5 óráig nem állítanak ki.

Róma, Fiumicino/da Vinci
Az A terminálon nem lehet maradni. A B-n és C-n lehet próbálkozni, elég jó állapotokat találhatunk. Ha szerencsénk van, nem küldenek bennünket ki éjszakára. Bőrülések vannak és aránylag csend, 1-5-ig. Éjjel nappal nyitva tartó kávézó várja a vendégeket.

Moszkva, Seremetyevo
A reptéri állapotokat látva sokan úgy gondolják, hogy azok a történetek, amik szerint megérkeztek a vad keletre, igaz. Minden hihető. Piszok, bűz, kellemetlen, udvariatlan személyzet és utasok. Hosszú sorok mindenhol, kevés ülőhely. Bár lehet, hogy ez az utasok  érdekében van, hogy minél kevesebb időt töltsenek ott. A gyerekeseknek szánt váró tiszta és a mosdó is váratlanul jó állapotban van. Lehetőség szerint csak az otthonról hozott ennivalót fogyasszuk.

További véleményekért érdemes az oldalra látogatni és utazás előtt felmérni a lehetőségeket. Talán kevesebb meglepetés ér bennünket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése