Infonaplo

2009/09/06

Vessen véget a taxis átveréseknek!

A taxizás gyakran egy nagy kaland. Külföldön ez fokozottan igaz. Ha nem szeretnénk kellemetlen meglepetést, számítsuk ki előre a hivatalos viteldíjat.
Sokszor előfordul, hogy a taxis utazás végén olyan összeget kér a sofőr, amiről biztosan tudjuk, hogy irreális. A legtöbbször azonban nem tudhatjuk, hogy csak a legdrágább taxit választottuk vagy többszörös kerülő úton jutottunk el úticélunkhoz. A kellemetlen tapasztalatok, a taxis átverések az egész világon sok bosszúságot okoznak az utazóknak, ezért is hozták létre a World Taximeter elnevezésű weboldalt (http://www.worldtaximeter.com). Az itt található adatbázis tartalmazza a világ nagyvárosaiban működő taxitársaságok tarifáit és a pontos indulási és érkezési cím megadása után megkapjuk, melyik és mennyi lesz a legolcsóbb fuvar. 

A folyamatos bővítés alatt álló rendszerben sajnos Budapest még nem szerepel, de talán fontosabb is, hogy külföldi útjaink során mindig megtaláljuk a legkedvezőbb megoldást. 
Első lépésként ki kell választanunk,  melyik városban szeretnénk taxiba ülni. Jelenleg Amszterdam, Barcelona, Berlin, Boston, Chicago, Dublin, London, Los Angeles, Madrid, New York, Párizs, Prága, Róma, San Francisco, Szingapúr, Sydney és Toronto  szerepel a kínálatban. Ezután meg kell adni a kiindulási és érkezési címet. Ha ezek közül valamelyik az adott város egy nevezetes pontja (például repülőtér, pályaudvar vagy egy híres látványosság), ezeket gyorsan, egy előre elkészített listából is kiválaszthatjuk. Egy kis négyzet bejelölésével még arra is tud figyelni a rendszer, hogy telefonról fogjuk-e hívni a taxit vagy csak leintjük a leghamarabb arra járót. Sok taxitársaságnál ez jelentősen befolyásolja a díjszabást. Hasonló módosító adat lehet az is, hogy mikor szeretnénk utazni, mert éjszaka általában többet kell fizetni a fuvarért. Ezután már csak a “Let’s go” gombra kell kattintani és pillanatokon belül megtudhatjuk, milyen taxit kell keresnünk és egy részletes számítást is kapunk a becsült hivatalos fuvardíjról. Az oldal többször is felhívja rá a figyelmet, hogy ez csak egy becsült összeg, mert a pillanatnyi forgalomtól, pontosabban a közlekedési dugóktól is függhet, mit mutat az út végén a taxióra. 
Egy térképen azt is láthatjuk, hogy mi az ideális útvonal, így ha ezt megjegyezzük, eltérés esetén figyelmeztethetjük a sofőrt, hogy ismerősek vagyunk a környéken és ne próbáljon időnket és pénztárcánkat nem kímélő, hatalmas kerülőket tenni.  
A viteldíj és útvonal információkon felül elolvashatjuk az ajánlott taxi vállalatra vonatkozó fontosabb információkat és azt is, milyen telefonszámon tudjuk megrendelni a gépkocsit. 
Ennyi adat birtokában már sokkal bátrabban ülhetünk taxiba (legalábbis külföldön). Most persze sokan azt gondolhatják, hogy mindez szép, csak sokszor előfordul, hogy nem tudjuk otthon, számítógépünkről előre megtervezni, mikor és hol lesz szükségünk taxira. Ilyenkor nagy segítség lehet, hogy a World Taximeter oldalnak van egy mobilokra optimalizált változata (http://www.worldtaximeter.com/m), ami telefonunk kis képernyőjén is ugyanezeket a szolgáltatásokat nyújtja, akár egy utca közepén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése