Infonaplo

2009/10/29

609 méter magas épülettel készül Dubaj az olimpiára (képgaléria)

Új csoda készül Dubajban:  a Jumeirah Garden. 2020-ra tervezik ennek a  városon belüli városnak az átadást. A tervek ismét olyan különlegességet rejtenek, amilyet még nem látott a világ. Ráadásul, az ünnepélyes megnyitó ideje az a dátum lenne, amikorra Dubaj szeretné elnyerni a nyári olimpiai játékok szervezésének jogát.

A Jumeirah partszakasz régen arabok lakta terület volt. Halászok, gyöngybúvárok, kereskedők éltek itt. Az ötvenes években ezen a területen kezdtek el a külföldiek számára lakásokat, rezidenciákat építeni, mert ez a terület volt számukra megfizethető. Mára ez a hely már egy márka név lett, a luxus, a fényűzés jelképe. A város fejlesztői pedig mindent elkövetnek azért, hogy ez a név a világon mindenhol ismert legyen.

A tervek szerint az épületkomplexum négy fő elemből állna, amelyek mindegyike igazi építészeti különlegesség.

A Meraas Tower, a  fény tornyának nevezett épület, egy szuper magas felhőkarcoló, amelynek  101 emelete közel 550 méter magasságba kúszna. A torony  prizmákra tagolt alakjának oka, hogy a szél és a fény szabadon áramolhasson az épület körül. Az épületből majd teljes körpanoráma fog a  városra tárulni.

A Park Gate nevű komplexum hat darab harminc, negyven emelet magas épületből állna, melyeket páronként boltozatos kupolákkal kapcsolnának össze. A kapuk függőkerteket rejtenének magukban és egyben az épület hűtéséről is gondoskodnának.

A 1 Dubai nevű torony a világ egyik legmagasabb épülete lenne, 609 méteres magasságával. Három, az alapjánál összenőtt toronyból áll majd, melyeket hidakkal fognak egymáshoz kötni. A függőleges városban nemcsak szállodák, hanem apartmanok, irodák is helyet kapnának.

A negyedik nagy épület egység a Park Avenue torony 550 méter magas, 116 emeletes. Hullámzó felülete teszi különlegessé. Ezt úgy érik el, hogy mindegyik ablaka különböző szögben áll, ezért a fény máshogy verődik róluk vissza. Mivel teljesen átlátszó, hűtéséről és az erős napsugárzástól különleges módon kell megvédeni. A szélturbinák ventilátorszárnyait úgy helyeznék el emeletenként, hogy azok árnyékolnák is egyben az emeletet. Energiaszükségletüket napkollektorokkal oldják majd meg. Több emeletes halljában kétszintes lifttel lehet majd közlekedni, vagy felfüggesztett üvegfolyosóin lehet majd sétálni. Területén szálloda, apartman, iroda, olimpiai szabványoknak megfelelő méretű uszoda, éttermek, üzletek lesznek.

A jövő városa a tervek alapján tizenkét év alatt készülne el és a látvány szerint a tervezőket nem befolyásolta a gazdasági válság, hiszen a tervezett költség 95 milliárd dollár. A legfőbb elvárás munkájukkal szemben, hogy a világon egyedülállóak legyenek és ha megnézzük a látványterveket,  űúgy tűnik, ennek a kritériumnak meg is fognak felelni.





1 megjegyzés:

  1. Az olaj fogyóban, ezek meg még bőszen pazarolnak. Csak tapsolni tudok.
    Aki nem tudná, miről beszélek, keressen rá Hetesi Zsolt: Az utolsó óra előadására (videó), illetve A felélt jövő irományára. Emberek, ideje lenne észhez térni.

    VálaszTörlés