Infonaplo

2009/10/15

Pokoli (magas) tornyok - hátborzongató kilátók

Az ember alapvető tulajdonsága, mindig kitűnni az átlag közül. Talán ezért is van az, hogy bárhol kilátót talál, felmászik rá. Még akkor is, ha az csak egy egyszerű vadászles. Hajtja a kíváncsiság, mit láthat onnan, mi lehet más, mint lentről. Rendületlenül kivárja a sort, befizeti a panoráma árát, a liftet, vagy csak utolsó erejével küzdi le a magasságot. Lássuk, merre érdemes keresni a  világ legszédítőbb kilátó tornyait!

Skylon Tower, Niagara vízesés, Ontario
1964-ben kezdték el építeni és a következő évben már át is adták a 7 millió dollárba került tornyot. 160 méter magas az utca szinthez viszonyítva és  236 méter a vízesés aljához viszonyítva. Három lift helyezkedik a külső oldalán, mellyel a látogatók 52 másodperc alatt juthatnak fel a magasba. A külső erők hatásától egyetlen tartó-kötél védi a liftet. A köteleket pedig egy függöny védi a széltől, hótól.
Innen nyílik a legszebb kilátás a vízesésre, az amerikai és a kanadai oldalra is. A tetején két étterem működik, ahol egyszerre  276 vendég élvezheti a látványt és az ételt. Ha egy órát töltünk a toronyban, akkor a teljes panorámát láthatjuk, ugyanis ennyi idő alatt  fordul körbe a teteje. A toronyban biztonsági és meteorológia megfigyelő állomás is működik.
Zizkov Television Tower, Prága
1984-89 között épült. A legfelső látogatható pontjára 93 méter magasra gyorslifttel lehet feljutni. 66 méter magasságban található az étterem, ahonnan jó idő esetén akár 100 kilométer távolságra is el lehet látni. A torony teljes magassága 216 méter és különlegessége az a messziről is jól látható 10 hatalmas baba, akik a toronyba szeretnének felmászni.

CN Tower, Toronto, Kanada
Eredetileg egy jelkép volt, ezzel szerették volna demonstrálni az ottani ipar erősségét. 553 méteres magasságával 2007-ig a legmagasabb torony címet viselte. A torony különböző pontjaira  hat üveglift szállítja az utasokat. Négy kilátó szinten lehet gyönyörködni, amik közül az legizgalmasabb 342 méter magasan van. Itt hat centiméter vastag üveglapokból készült folyosón lehet kívül végigmenni (mászni). 346 méter magasan van egy kávézó. 351 méteren pedig egy a gömb alakú étterem, aminek forgó padlója 72 perc alatt megy körbe. 447 méter magasságig lehet feljutni, ehhez azonban újabb jegyet kell vásárolni. Jó időben akár 160 kilométerre is el lehet látni, vagyis a Niagara vízesésben is lehet gyönyörködni.

Dragon Tower, Harbin, Kína
360 méterével Ázsia egyik legmagasabb acéltornya. A legbátrabbak 190 méter magasságban végigsétálhatnak a kilátó külsején, egy peremen, biztonsági kötéllel. Aki bátortalanabb az 181 méter magasságban egy üveg folyosóban mehet körbe, de ez a kaland is  olyan hatást kelt, mintha a semmiben sétálnánk. Itt mindenki elmondhatja, hogy egy világ hevert a lábuk alatt. Évente rendeznek itt lépcsőzési versenyt, hogy ki tudja leghamarabb megtenni az 500 lépcsős távot. A jelenlegi csúcsidő 7 perc, 28 másodperc.

Pilgrim Tower, Provincetown
Komoly történelmi háttere van ennek a  77 méter magas toronynak. 1907-ben Roosevelt elnök helyezte el az alapkövét, majd 1910-ben adták át az emlékművet, azon zarándokok emlékére, akik meghódítva az Új Világot 1620-ban Mayflower nevű angol hajón érkeztek ide és először léptek Provincetown területére. Öt hetet töltöttek itt és ők írták meg telepük alapító okiratát, ami Mayflower Compact néven vonult be a történelembe. Ez volt az első írott, angol nyelvű alkotmányos dokumentum.

Big Walker Lookout, Virginia Állam
Végezetül következzen összeállításunk legalacsonyabb, de talán a pokoli jelzőre leginkább rászolgáló építménye.  A neve sokat elárul a toronyról. Valóban egy nagy séta vár arra, aki elég bátor ahhoz, hogy megmássza a lépcsőket. Akiknek sikerült, azt állítják, megérte, mert a látvány fantasztikus, még akkor, ha csak lefele nézünk, a lépcsőkre. A torony csupán 30 méter magas, viszont hegy tetején áll. Öt állam felé tárul csodás panoráma. az 1947-ben elkészült háborús emlékmű, az amerikai polgárháború történetét bemutató kiállítás része.

2 megjegyzés: