Infonaplo

2009/10/28

Vad tájakon, vad vizeken (videókkal)

A vad-vízi evezés megszállottjai valószínűleg tudják, merre vannak a legjobb pályák,  akik azonban most szeretnének belekóstolni ebbe a sportba, azoknak egy kis ízelítőt nyújtunk át, merre lehet elindulni, milyen felszerelések szükségesek a raftinghoz.

Már elmúlt az a korszak, amikor tutajon lehetett leereszkedni egy nagyobb folyón, kihasználva a természet adta lehetőségeket, miközben élveztük a táj szépségeit. Ma már másra vágynak az emberek, kalandra, veszélyre. Nos, ezt meg is kapják. Horvátország elsősorban nem erről az oldaláról ismert, pedig minden lehetőség adott ehhez a sporthoz. Bő vizű, sebes hegyi folyók, jó idő, csodálatos környezet.

A rafting alapja a könnyű, felfújható gumicsónak, amit még az amerikai hadsereg számára fejlesztettek ki. A gumicsónak ellenáll a sziklák éleinek, könnyű és szívós, nem törik össze, ha kőnek ütközik.
Ha egyszer elindult a hajó, nincs megállás. Akkor sem, ha valaki kiesett a csónakból, nem lehet érte visszafordulni, megvárni, amíg valahogy visszamászik a csónakba. Itt a víz az úr és a túra végére csak az erősek maradnak talpon, pontosabban a csónakban.

Csónakot és megfelelő ruházatot, védőfelszerelést a legtöbb esetben a túra szervezői biztosítanak. Tőlük kapnak hasznos és betartandó utasításokat a jelentkezők arra vonatkozóan, mit  kell tenni a túra során, miként kell viselkedni a csónakban. A nagyobb csónakokban az utasokkal együtt evez a vezető is, míg a kisebb csónakok esetében külön utazik, és a többieket saját csónakjából próbálja tanácsaival buzdítani és lelkesíteni. Fontos tanács, hogy a célban hagyott  autóban legyen száraz ruha, amit a túra után felvehetünk.


Dobra folyó, Karlovac
A folyó elsősorban tiszta vízéről ismert. Erdős kanyonjai felejthetetlen élményt nyújtanak. A gyors folyású szakaszokat enyhe lejtős részek követik és néhány erős kanyartól eltekintve nyugodt a folyó, melyben meg is lehet mártózni. 10-12 személyes rafthajóval nagyjából 17 kilométeres túrát ajánlanak a kihívást kedvelőknek. Ezt a távot 3-4 óra alatt lehet teljesíteni. A veszélyesebb, nagy hullámos részen már az evezés elején túljutunk, így bőven marad idő a sokkhatást kiheverni és a természet szépségeiben gyönyörködni. Érdemes a tervezett túra előtt érdeklődni, kellően bővízű-e a folyó, mert akkor lesz a lesiklás az igazi.




Mreznica
A 64 kilométer hosszú folyót  93 kisebb-nagyobb vízesés teszi izgalmassá. Felső része sajnos csak júniusig hajózható, amíg a hegyekben elolvad a hó, hiszen a folyó abból táplálkozik. Primislje falunál indulnak a túrák, nyáron azonban lejjebb kell ereszkedni. Az alsóbb szakaszokon vízhozamban már nem lesz hiány, hiszen a Mreznica négy folyó vízét gyűjti össze.  Ez az rész már  családok számára is biztonságos vad-vízi túrákat kínál. A nagyobb vízeséseken persze nem evezni kell, hanem ugrálni, ami igen nagy elszántságot és bátorságot kíván. A nagyobb vízesések alatt a víz erejének köszönhetően barlangok alakultak ki, amikbe be lehet menni csónakkal is és fantasztikus élményt nyújtanak csakúgy, mint a folyóra épített sok kis vízimalom.



Omis, Cetina folyó 
A 105 kilométer hosszú, közel 400 méteres esésű folyó az Adria- tengerbe ömlik. Kicsi,  2-3 személyes hajókkal lehet útnak indulni a sok kisebb, nagyobb vízesés felfedezésére. A folyó felső szakasza eléggé nyugodt, ekkor van idő megszokni a csónakot és az evezést. Amikor kellően ellazultunk és már élvezni kezdjük az utazást, akkor kezdődnek az izgalmak. Először a látvány lenyűgöző, mert a lehajló ágak sűrűjében olyan mintha labirintusban haladnánk. Ezután az utazás lesz szó szerint lélegzet elállító. A 9 kilométeres túrák délelőtt és délután indulnak és  3-4 órásak. 180 méter magas sziklacsúcsok között halad a folyó sziklafalba vájt medrében, tavak és vízesések tarkítják az utat. A kevesebb izgalomra vágyóknak  enyhébb túrákat is ajánlanak a kísérők, nagyobb raftinghajóban, Zadvarja falutól a  Kraljevac víz-erőműig. Ezt a túrát fürdőruhában és sportcipőben is lehet teljesíteni.
A környéken a raftingon kívül más extrém sportokkal is kipróbálhatjuk erőnket és bátorságunkat. A 4-5 órás kanyon túrák kötélen ereszkedést, vízben gázolást, sziklamászást, barlangtúrát is tartalmaznak és érintik a Gubavica vízesést.  A kirándulás után még lehet a homokos tengerparton pihenni vagy városnézésre menni. A városka történelmi emlékei a római korba vezetik a turistákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése