Infonaplo

2009/10/06

A világ legszebb akváriumai

A tenger titkai mindig érdekelték az embereket. Külföldi utazásaink során külön programként szerepel a piaclátogatás. Szívesen időzünk el a tenger kincseit kínáló halaspultoknál. Sokszor csodálattal és megdöbbenve nézzük azokat a teremtményeket, amikkel együtt fürdünk a tengerekben. Általában még a nevüket sem tudjuk, mit látunk, de sokáig emlékszünk rájuk. Persze ide inkább a kisebb termetű élőlények jutnak el. A nagyokkal szerencsére általában csak az akváriumokban találkozunk. Itt félelem nélkül gyönyörködhetünk és sokszor szörnyülködhetünk a biztonságot jelentő üvegfalak mögül. Sok helyen már testközelbe is kerülhetünk a félelmetesnek tűnő és a valóságban annak is tartott élőlényekkel. Etethetjük, simogathatjuk őket, úszhatunk és játszhatunk is velük. Külön attrakciókat is láthatunk, nem üvegfalak mögül, amikor gondozójukkal bebizonyítják, a hírük sokszor félelmetesebbek, mint ők maguk.

A világ legszebbnek tartott akváriumai közül ajánlunk néhányat Olvasóinknak.

Európa
L'Oceanografic de Valencia, Spanyolország
Európa legnagyobb akváriuma ez. 2002-ben nyitotta meg kapuit. 10 nagyméretű medencében, 45 ezer élőlénnyel ismerkedhetünk meg közelebbről.  A medencék különböző tengeri ökológiai területet mutatnak be: mediterrán, lápvidék, mérsékelt, trópusi, sarkvidéki, Vörös-tenger, óceáni. Harminc méteres alagútban követhetjük szemünkkel az óceánok rettegett élőlényeit. A delfináriumban egyszerre kétezer néző láthatja többek között a palackorrú delfinek bemutatóját. A víz alatti étterem külön látványosságot jelent. 1-2-3 napos belépőjegyek válthatóak, 24-34 euróért. A komplexumhoz tartoznak múzeumok is, természettudományi és  óceanográfiai, amikbe külön jegyet kell váltani. Színház is található itt. A botanikus kert a világ növényvilágát mutatja be, 7 ezer négyzetméternyi területen. (www.cac.es)


Aquarium La Rochell, Franciaország
A tenger alatti utazásunkat előre megtervezhetjük az akvárium  web-oldalán. Természetesen külön termek, medencék foglalkoznak a különböző területek élővilágával, így ellátogathatunk az Atlanti-óceán, a Karib-tenger, Indonézia vízi világába, sétálhatunk a lagúnák között, a barlangok világában. Külön cápa medence is van. Másfél millió literes medence ad helyet a félelmetes ragadozóknak. Szó szerint körutazás vár ránk a 4 millió éves múlttal rendelkező medúzák világában, kör alagúton keresztül. Az óceánok mélyvízi világába is bepillanthatunk. A szárazföld csodálatos világáról sem kell lemondanunk, hiszen a trópusi botanikus kert fantasztikus látványt ígér. Citromfák, orchideák és más különleges virágok vízesések között. A felnőttek 13, a gyerekek 10 eurós áron válthatnak jegyet. (www.aquarium-larochelle.com)



Ausztrália
Sydney
Az ausztrál szigetvilág tengeri élővilágát segít jobban megismerni. Nehéz lenne egy nap alatt körbeutazni Ausztráliát. Itt azonban ezt megtehetjük egy látogatás alkalmával is. 650 faj,  közel tízezer hala látható az akváriumokban.
Üveg-alagúton keresztül kerülhetünk közeli kapcsolatba a három méter hosszúságot is elérő cápákkal és gyönyörködhetünk a  korallokban. A sziklás partok élőlényei is elérhető távolságba kerülnek. A nyílt, óceáni területen valóban természetes környezetben láthatjuk az állatokat. Érdemes előre megnézni az etetési időpontokat is. Napra lebontva láthatjuk, mikor, milyen állat (cápa, krokodil, pingvin) táplálkozást követhetjük figyelemmel saját szemünkkel is. Nemcsak az óceánok, hanem a Murrey Darling folyó élővilága is szemünk elé tárul, ami Ausztrália területének egyheted részén végighalad. A jegyek ára 28 illetve 16 ausztrál dollár felnőtteknek és gyerekeknek. (http://www.sydneyaquarium.com.au)


Egyesült Államok
Monterey Bay Aquarium, Kalifornia
A világ egyik legnagyobb akváriuma. egy régi szardínia-konzervgyár területén építették. Évente csaknem kétmillió látogatója van. 35 ezer növény- és állatfajtát ismerhetünk meg, amelyek 625 fajhoz tartoznak. Az egyik, tíz méter mély medence a kaliforniai part-szakasz élővilágát mutatja be. Az akvárium különlegessége az óriás fehér cápa. A másik különlegesség, hogy itt található a legnagyobb egybefüggő üvegfelület, ami az egyik medence oldala, hogy a látogatók zavartalanul tudjanak nézelődni. Ahogy az óceánban, ugyanúgy élhetnek itt is a halak, a cápák, a teknősök, a pici és hatalmas medúzák, az óriás polipok. A pingvinek és a tengeri vidrák is igen népszerűek. Ez utóbbiakat a New Orleans-i hurrikán után menekítették ide, miután ottani lakóhelyük megrongálódott. Az akváriumi látogatás mellett arra is van lehetőség, hogy részt vegyünk tengeri hajózáson, búvárkodáson, ahol tényleg eredeti környezetben láthatjuk a vízi élővilágot. Jegyárak: felnőtteknek 30 dollár, gyerekeknek 17. (http://www.montereybayaquarium.org/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése