Infonaplo

2009/10/03

Tanácsok gyerekkel utazóknak

Az utazás mindenkit izgalommal tölt el. Felnőtteket, gyerekeket egyaránt. Míg mi feszültebbek vagyunk, addig gyermekeink fantasztikus energiákra tesznek szert. Szinte fáradhatatlanok, amit magunkról nem mondhatunk el.
A hosszabb autózás nemcsak bennünket visel meg, hanem a gyerekeket is, hiszen sokáig egy helyben ülni nem valami élvezetes dolog számukra. Ezt ne felejtsük el, legyünk sokkal türelmesebb egymással.

Néhány tippet szeretnénk adni, miként tehetjük kellemesebbé egymás számára az össze-zártságot, a hosszú órákig tartó, monotonnak tűnő és soha véget érni nem akaró utazást.
Először is, vonjuk be gyermekünket is a csomagolásba. Legyen egy kis hátizsák, vagy dobozka, bőrönd, amibe ő teszi be saját maga számára a fontosnak tűnő dolgait. De ne hagyatkozzunk csak azokra. Készítsük el mi is meglepetéscsomagunkat. Legyen tartalék mindenből.




Néhány javaslat, mi kerüljön az úti-csomagba, az autó belsejébe
Alvós állat, esetleg kispárna, váltóruhák, hidegre és melegre is felkészülve, napszemüveg a gyereknek. Uzsonna, lehetőleg olyan szendvics, ami valami miatt meglepetés lehet, például a csomagolása. Kicsi darabokat pakoljunk külön-külön, mert egyszerre úgysem fogy el. Gyümölcs, amit szintén megbolondíthatunk, ha kis dobozkában kínáljuk, esetleg kisebb darabokra aprózva. Innivaló. Nagyon sok, gyerek kézbe való, nem szénsavas. Víz, dobozos innivaló. Apró rágcsikálni valók, de lehetőleg nem édesség, mert attól még több energiára tesznek szert. Ha még nem utaztunk messzire, akkor készüljünk fel arra, hogy gyermekünk esetleg nem bírja az autózást. Hányinger ellen legyen nálunk gyerek gyógyszer és nejlon zacskó, minden esetre felkészülve, ha esetleg nem tudunk hirtelen megállni. Nedves törlőkendő is igen praktikus. Nem árt egy szemetesnek kinevezett zacskó sem, könnyebb rendet tartani, ha minden szemét rögtön abba kerül. 
Legyen nálunk valami meglepetés játék. Nem nagy dolog, de olyan, amit még nem látott a gyerek. Mesekártya, kisautó, kis jegyzetfüzet. Ezeket a legnehezebb időszakban vehetjük elő, amikor úgy érezzük, hogy már mindent megtettünk. Kicsit vesztegetés jellege van, de ez most nem számít.

Nézzük, mivel lehet játszani 
Papír, kisebb notesz vagy füzet. A kockás a legjobb, mert akkor lehet torpedózni vagy amőbázni is. Zsírkréta, lehetőleg már használt, kisebb darabok. Ha új, nem fog olyan szépen, és a hosszú darab veszélyes lehet egy fékezésnél, esetleg balesetet okozhat.
Színező, foglalkoztató füzet, amiben van több összekötős rajz, esetleg labirintus, számrejtvény. Ezeket az újságosnál is lehet kapni, különböző korosztályoknak megfelelőt.

A nagyobbaknak adhatunk térképet a kezébe, amin követni tudják, hol tartunk. A modern kor vívmányát, a GPS-t is segítségül hívhatjuk. Még otthon meg lehet tervezni, lehetőleg együtt, merre menjünk. Kinyomtatva az útvonalat a nagyobb városok nevével, könnyebb látni, mennyi van még hátra. Esetleg több megközelítésben is, megtett és még hátralevő kilométerek száma szerint. A "mikor érkezünk oda", "mennyi van még" kérdéseket megelőzve, mi tegyük fel ezt nekik. Örülnek, hogy hasznosak lehetnek.

Zene 
Mindenki kedvére való legyen a repertoárban. A nagyoknak saját lejátszójuk van általában, de a kicsik is szívesen hallgatnak gyerekzenét. Sőt! Nagyon jó szórakozás lehet a mesehallgatás. Régen mesekazetták voltak, lehetett a rádióból mesejátékot felvenni. Ma már hangoskönyvek segíthetnek ebben. Még mi, felnőttek is jól szórakozhatunk a hallottakon. Énekelhetünk együtt is. Remek alkalom arra, hogy a legbárgyúbb énekeket megtanítsuk a gyerekeknek. Például a Fenn a falon, fenn a falon, vagy a Süvít az északi szél, ahol a dallam nem túl bonyolult és a szöveg sem, hiszen sok-sok versszakon keresztül ugyanaz, csak számolni kell közben.

Szójátékok 
Ehhez nem kell semmi eszköz, csak kitartás, főleg a szülő részéről. Lehet barckohbázni, de úgy, hogy a gyereknek sikerélménye legyen. Lehet szóláncot alkotni. A szó utolsó betűjével kezdeni a következőt. Memóriajátékot játszani, vagyis ki tud több szót egymás után megjegyezni. A kisebbekkel lehet ellentéteket gyűjteni, egyszerű számolásokat gyakorolni, "gondoltam egy számot" nevű játékot elég sokáig lehet variálni. A "Mit visz a kishajó..." is remek, amikor a kiválasztott kezdőbetűvel kell minél több gyümölcs, vagy keresztnevet, város vagy falunevet mondani felváltva. Az ország város játék is jó, de ehhez többet kell írni. A kiválasztott betűvel kell ország, város, fiú, lány, gyümölcs, virág, állatnevet írni, majd összeolvasás után az egyezőket ki kell húzni. Ahány marad, annyi pont lesz. Lehet "most mutasd meg"-et játszani. De versenyezni is, ki lát először alagutat, vízesést, esetleg zöld autót vagy legelésző tehenet. Vigyázzunk, hogy a versengés ne durvuljon el. 

Nagy hasznát vehetjük a videojátékoknak, főleg, ha a hangját le lehet venni. Most biztos nem fogunk rászólni a gyerekre, hogy most már tedd le. A kisebbeknek egy képeskönyv lehet jó. Rengeteg fajta útijátékot kínálnak a játékboltok, minden korosztály számára, ezeknek is jó hasznát vehetjük. 

Álljunk meg többször. 3-4 óránként, lehetőleg olyan helyen, ahol lehet szaladgálni, esetleg egy kis játszótér is van, hogy lehessen mozogni.

Ha csüggednénk, akkor jusson eszünkbe, hogy hazafele sokkal könnyebb lesz. Főleg, ha előzőleg jól kifárasztottuk gyermekünket. Akkor reménykedhetünk, hogy lesz egy kis alvás és főleg abban, hogy ha több gyerekünk van, akkor egyszerre dőlnek ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése