Infonaplo

2009/11/26

Jeges csodák

Hamarosan hozzánk is elérkezik a tél és nem lesz ritkaság a havas, jeges táj. Vannak azonban a világnak olyan pontjai is, ahol minden évszakban találkozhatunk különleges, jeges természeti csodákkal.

Fagyos vízesés
Kezdjük a Peking közelében található  Myun County nemzeti parkban hűsítő sétánkat! Ez a megfagyott, megdermedt vízesés lassan alakult ki, a lefolyó vízrétegek egymáshoz fagynak. Nehéz elhinni, de nem egy pillanatra megdermedt csodát láthatnak itt a látogatók a nyár közepén is.

Jégbarlang
Az Eisriesenwelt eredetileg egy közönséges barlang volt, azonban a Salzburg melletti természeti látványosság belsejét ma már teljes egészében jég borítja. A benti hőmérséklet egész évben fagypont  alatt van. A befolyó víz megfagy, amint áthalad a 42 kilométer hosszú, alagút formájú barlangon, ahol nyáron is hűsölhetünk. A “hűtőkamra” kialakulásának oka nem is olyan bonyolult. Télen, mikor a levegő kellően hideg, a beáramló levegő miatt megfagy a barlangba befolyt elolvadt hó. Nyáron pedig a barlangba bejutó melegedő levegő miatti áramlat a hideget továbbítja a belső részek felé, így nem engedi, hogy a jég felolvadjon a járatokban. Májustól októberig reggel 9 és délután fél négy között indulnak a 75 perces kirándulások, amelyeken a látogatók kis lámpákkal sétálhatnak a barlang belsejében. Ez csodálatosan megvilágítja a jeges képződményeket. A túra-vezető sokszor a jégcsodák belsejébe is bemegy, hogy onnan világítsa meg a csillogó látnivalókat. A leküzdendő szint-különbség 134 méter, ezt azonban jól kiépített utakon és lépcsőkön kell megtenni. Ne felejtsük az autóban a kabátot, mert egy póló nem elég ehhez a túrához még a legnagyobb melegben sem.



Jeges körök
A hidegebb vidékeken nem annyira nagy különlegesség az a képződmény, ami  azokon a helyeken jön létre, ahol a folyó mozgása kellően lassú. A fagyás a kör közepén kezdődik, majd ahhoz rakódnak kifele újabb rétegek. A körlap nagyon lassan körbe forog, újabb rétegekkel növelve a kerületét. Ezt a természeti csodát Angliában, Devon megyében fényképezték az Otten folyón.

Jégkarók
Chileben található ez a meglehetősen félelmetes kinézetű képződmény. A hegyi gleccsereken alakulnak ki ezek a különböző méretű tüskék, amelyek  lenyűgöző látványt nyújtanak. Ahogy a gleccserek gyorsulnak, a szélsőséges időjárás miatt, a szél, a hideg, a napsütés hatására különböző formák alakulnak ki. A jégtüskék a hó szublimálása miatt alakulnak ki. Ez a folyamat előbb a kupac alján, majd utána a tüskék oldalán és tetején történik.

Jeges "homokpadok"
Kanada sarkköri területére nyúlik az Ellesmere sziget. Ezek a hóban futó, hatalmas méretű, majdnem párhuzamos vájatokat ott találhatók. Sajnos a globális felmelegedés miatt egyre kisebb területen találkozhatunk velük.

Úszó jéghegyek
Az Antarktisz közelében, például Új-Zélandon speciális túrákat szerveznek, melynek elsődleges célja, hogy a résztvevők jéghegyekkel találkozzanak. Nem is csak egyszerű jéghegyekkel, hanem színesekkel. A kék szín oka, hogy a jéghegy repedései felolvadt vízzel telnek meg, amik nagyon gyorsan fagynak újra meg, és nincs bennük buborék. Amikor egy nagyobb tömb szakad le a tengerbe, a mélyebben levő algás víz a hegy-darab oldalára fagy. Emiatt lehetnek zöld csíkok a fehér hófalban. A zöld, a sárga és a barna színekért az üledékek felelősek, amik a levált hegy gördülésekor tapadnak a falhoz.

Jégvirágok
Végezetül következzen egy olyan csoda, amivel a befagyott tengereken találkozhatunk. A tenger-jégből a repedéseken keresztül felszínre érkező pára a hideg levegővel érintkezve megfagy. A só a jég felületén kikristályosodik és  a jégvirágok molekulánként állnak össze. Ez a jeges csoda a természet rongálásának szebbik eredménye. Kialakulásáért a tudósok ugyanis elsősorban az aerosolos dobozokat hibáztatják, amik az ózonréteg csökkenéséért felelősek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése