Infonaplo

2009/09/14

Vacsorázzon a maffiával!

Olaszország egyik legelőkelőbb éttermébe várják azokat a vendégeket, akik maffiózók társaságában szeretnék ebédjüket, vacsorájukat elfogyasztani. Nem kell bátornak lenni, óvintézkedéseket tenni, hogy elfogadjuk a meghívást, bár igaz, hogy maffiózókkal, gyilkosokkal, veszélyes bűnözőkkel kell egy levegőt szívnunk. Még sincs mitől tartanunk. Egyben biztosak lehetünk, hogy mi az éjszakánkat már nem velük együtt töltjük.

A Pisa melletti Volterra kiemeltem veszélyes bűnözőket  őrző börtönéről van szó. Itt található ugyanis Olaszország egyik legfelkapottabb és legelegánsabb étterme, ahol a séf, a felszolgálók mindegyike gyilkos, maffiózó vagy rabló. A bár-zongorista életfogytig tartó büntetését tölti éppen, amit gyilkosságért kapott. A kápolnából kialakított étterem a csaknem húsz méter magas kőfalak mögött, az őrtornyok tövében, a keresőlámpák pásztázó fényében, biztonsági kamerák kereszt-tüzében található. Az étel elkészültét felfegyverzett börtönőrök felügyelik. Húsz főből álló mesterszakács csapat 120 fő részére készít ételeket. A vendégeknek nagyon szigorú ellenőrzéseken kell átesniük, mégis alig lehet helyet kapni a hosszú előjegyzési listán. Az ételeket nagyon szigorú ellenőrzés mellett készítik. A hangulatos környezetben elfogyasztott gyertyafényes vacsora bizonyára felejthetetlen élményt nyújt a vendégek számára.

Az olaszországi siker után Angliában is több hasonló étterem kezdte meg működését és nem csak a jelentős anyagi haszon reményében. Az éttermekkel az a céljuk, hogy a társadalom könnyebben el tudja fogadni a börtönviselteket, hogy az elítéltek könnyebben kaphassanak egy második esélyt.  Az elmúlt évben Angliában 300 elítélt szerzett új szakmát és megfelelő gyakorlatot hozzá a program keretében.

Japánban inkább az üzleti lehetőséget látták meg a börtönéttermekben. Igazi börtön hangulatot teremtettek. Itt a vendégek bilincsbe verve érkeznek a cellákba, ahol elfogyaszthatják a börtönvacsorát. Előbb azonban végigmennek egy kivégző helyen, ahol éppen elektromos székben hajtják végre a büntetést.  Az agonizáló test látványa valószínűleg többek étvágyát elveszi. A pincéreket a szokásos börtönjelzéssel hívhatják magukhoz a cellákba. A koktélokat injekciós tűből fecskendezhetik a poharakba. Az összegyűlt társaság "váratlanul" egy szökési kísérletbe is belecsöppen. Bizonyára mindenki örül, amikor épségben távozhat erről a különleges hangulatú helyről. 

Egy ilyen vacsora után bizonyára jobban fog mindenki értékelni egy jó kis otthoni házikosztot és kiszolgálást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése