Infonaplo

2009/11/26

Jeges csodák

Hamarosan hozzánk is elérkezik a tél és nem lesz ritkaság a havas, jeges táj. Vannak azonban a világnak olyan pontjai is, ahol minden évszakban találkozhatunk különleges, jeges természeti csodákkal.

Fagyos vízesés
Kezdjük a Peking közelében található  Myun County nemzeti parkban hűsítő sétánkat! Ez a megfagyott, megdermedt vízesés lassan alakult ki, a lefolyó vízrétegek egymáshoz fagynak. Nehéz elhinni, de nem egy pillanatra megdermedt csodát láthatnak itt a látogatók a nyár közepén is.

Jégbarlang
Az Eisriesenwelt eredetileg egy közönséges barlang volt, azonban a Salzburg melletti természeti látványosság belsejét ma már teljes egészében jég borítja. A benti hőmérséklet egész évben fagypont  alatt van. A befolyó víz megfagy, amint áthalad a 42 kilométer hosszú, alagút formájú barlangon, ahol nyáron is hűsölhetünk. A “hűtőkamra” kialakulásának oka nem is olyan bonyolult. Télen, mikor a levegő kellően hideg, a beáramló levegő miatt megfagy a barlangba befolyt elolvadt hó. Nyáron pedig a barlangba bejutó melegedő levegő miatti áramlat a hideget továbbítja a belső részek felé, így nem engedi, hogy a jég felolvadjon a járatokban. Májustól októberig reggel 9 és délután fél négy között indulnak a 75 perces kirándulások, amelyeken a látogatók kis lámpákkal sétálhatnak a barlang belsejében. Ez csodálatosan megvilágítja a jeges képződményeket. A túra-vezető sokszor a jégcsodák belsejébe is bemegy, hogy onnan világítsa meg a csillogó látnivalókat. A leküzdendő szint-különbség 134 méter, ezt azonban jól kiépített utakon és lépcsőkön kell megtenni. Ne felejtsük az autóban a kabátot, mert egy póló nem elég ehhez a túrához még a legnagyobb melegben sem.



Jeges körök
A hidegebb vidékeken nem annyira nagy különlegesség az a képződmény, ami  azokon a helyeken jön létre, ahol a folyó mozgása kellően lassú. A fagyás a kör közepén kezdődik, majd ahhoz rakódnak kifele újabb rétegek. A körlap nagyon lassan körbe forog, újabb rétegekkel növelve a kerületét. Ezt a természeti csodát Angliában, Devon megyében fényképezték az Otten folyón.

Jégkarók
Chileben található ez a meglehetősen félelmetes kinézetű képződmény. A hegyi gleccsereken alakulnak ki ezek a különböző méretű tüskék, amelyek  lenyűgöző látványt nyújtanak. Ahogy a gleccserek gyorsulnak, a szélsőséges időjárás miatt, a szél, a hideg, a napsütés hatására különböző formák alakulnak ki. A jégtüskék a hó szublimálása miatt alakulnak ki. Ez a folyamat előbb a kupac alján, majd utána a tüskék oldalán és tetején történik.

Jeges "homokpadok"
Kanada sarkköri területére nyúlik az Ellesmere sziget. Ezek a hóban futó, hatalmas méretű, majdnem párhuzamos vájatokat ott találhatók. Sajnos a globális felmelegedés miatt egyre kisebb területen találkozhatunk velük.

Úszó jéghegyek
Az Antarktisz közelében, például Új-Zélandon speciális túrákat szerveznek, melynek elsődleges célja, hogy a résztvevők jéghegyekkel találkozzanak. Nem is csak egyszerű jéghegyekkel, hanem színesekkel. A kék szín oka, hogy a jéghegy repedései felolvadt vízzel telnek meg, amik nagyon gyorsan fagynak újra meg, és nincs bennük buborék. Amikor egy nagyobb tömb szakad le a tengerbe, a mélyebben levő algás víz a hegy-darab oldalára fagy. Emiatt lehetnek zöld csíkok a fehér hófalban. A zöld, a sárga és a barna színekért az üledékek felelősek, amik a levált hegy gördülésekor tapadnak a falhoz.

Jégvirágok
Végezetül következzen egy olyan csoda, amivel a befagyott tengereken találkozhatunk. A tenger-jégből a repedéseken keresztül felszínre érkező pára a hideg levegővel érintkezve megfagy. A só a jég felületén kikristályosodik és  a jégvirágok molekulánként állnak össze. Ez a jeges csoda a természet rongálásának szebbik eredménye. Kialakulásáért a tudósok ugyanis elsősorban az aerosolos dobozokat hibáztatják, amik az ózonréteg csökkenéséért felelősek.



2009/11/01

Európa legszebb tavai

Elfelejtett régi kedvencek, melyek nemcsak látványukról, hanem szórakoztatási, sportolási lehetőségeikről is híresek. Régebben keveseknek és főleg ritkán adatott meg, hogy eljussanak valamelyik déli tengerpartra. Ekkor nagyon népszerű célpontok voltak a melegebb vizű tavak, de ma már szinte eszünkbe sem jutnak, ha nyaralásról van szó. Pedig szépségük nem ezt érdemelné. Ajánlatunkkal azt szeretnénk elérni, hogy ha másként nem is, legalább átutazóban egy-egy napra megpihenjünk partjaiknál.

Horvátország, Plitvicei tavak

A Nemzeti Park területe 295 négyzetkilométer és érintetlen .szépsége miatt a világörökség része. Területén 16 tó található, melyeket csaknem 200 kisebb nagyobb vízesés és folyó köt össze. A tavak füzérszerűen helyezkednek el és ha követjük őket, akkor a kezdeti 639 méteres tengerszint feletti magasságból  483 méterre ereszkedhetünk le. A környező erdők remek kirándulóhelyek,  a part menti sétautak, kis hidak remek alkalmat kínálnak a romantikus sétákhoz. A gyerekesek kisvasúttal vagy hajóval is bejárhatják a vidéket.
A vizek szerelmesei több napos túrákon vehetnek részt, melyeknek ideális kiinduló helye lehet  Korana falu. Kirándulás, úszás, evezés, raftingolás, biciklizés, ezek együtt nagyon csábítóan hangzanak az aktív pihenést kedvelők számára, de  hegymászás, barlangtúra is kiegészítheti a szokásos kirándulásokat. Sebes folyók kötik össze a tavakat, amik remek látványt is nyújtanak vízeséseikkel. Lassúbb szakaszai ideálisak a kenuzásra, míg vízesésekkel tarkított részei a vad-vízi evezés kihívásait kedvelők számára tökéletes.
Kerékpár túrával egybekötött kirándulást is lehet tenni a környéken. Figyeljünk azonban arra, hogy kisebb gyerekek számára megerőltető lehet az egész napos biciklizés. A tavak vize nyáron a 25 Celsius fokot is elérhetik, tehát fürdőzésre is alkalmasak.

Olaszország, Garda-tó
52 km hosszú és 18 km széles Olaszország legnagyobb tava, amelyik  az Alpok és  a Pó folyó találkozásánál alakult ki.  Hegyek, középkori falvak között helyezkedik el. Ideális pihenőhely azok számára, akik a fürdőzés mellett a kirándulást is kedvelik. A hegyről fújó állandó szél miatt Európa kedvelt szörföző helye. Más extrém sportot kedvelők is messziről zarándokolnak ide, mert remek kiinduló hely ez a hegyi kerékpárosoknak és  a sziklamászókat is messze vidékekről ide vonzza a környék. Mediterrán éghajlata miatt sokan keresik fel strandjait, kempingeit.  Déli partján az éjszakai élet visszafogottabb, emiatt elsősorban kisgyermekeseknek ajánlott.

Lengyelország, Mazuri tavak
Lengyelország a tízezer tó hazája. Ebből 3300 található a leghíresebb, Mazuri tavak összefoglaló név alatt. A gleccserek által kialakított, dombos tóvidék a  vitorlázók, kajakozók kedvelt kiránduló helye. Rendszeresen nemzetközi vitorlás találkozók színhelye. A hangulatos menedékházak családias  vendéglátással várják a kirándulókat. Vizitúrán is részt az ide érkező, melyek akár egy hetesek is lehetnek, sátoros táborhelyekkel.

Izland, Kék-Lagúna
Izland szigetén  a Reykjanes félszigeten egy lávatenger közepén tárul elénk a csodás kék víz. A kétezer méter mélyről feltörő forró víz lehűtés után  éri el az élvezhető, 40 fokot. A termálvíz sokakat csábít fürdőzésre, még télen is. A selymes, meleg tengervíz éles kontraszt a kőrengetegben, színét a vízben található ásványi anyagoknak és algáknak köszönheti. A Nemzeti Park remek kirándulásokat ígér az ideérkezőknek, vízesések, gejzírek felejthetetlen látványával.

Anglia, Lake District
Észak-nyugat Anglia területén található ez a népszerű kirándulóhely, melynek tavai és hegyei csábítják ide a látogatókat. A hegyek közötti tavak medrét a jég vájta. Tíz tava közül csupán egy viseli nevében is a tó elnevezést. Az ide látogatók pontos útmutatást kapnak, merre érdemes elindulni, ez különösen a kezdők számára lehet  hasznos. Ajánlott túra például Derventwater, ahol  komphajókkal vagy bérelhető csónakokkal lehet a kis szigetek között közlekedni. A tavak körüli hegyek kedvelt túrahelyek, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környező vidékekre.

Görögország, Macedónia, Albánia,  Perspa-tavak
A Balkán-félsziget legnagyobb tava, melyre  mindhárom ország sajátjaként tekint. Ez érthető, hiszen a közös határokon terül el. Két tóról van szó, melyeket 853 méter magasan vannak és csak egy keskeny földsáv választ el őket egymástól. Kis szigete a X. században fővárosa volt Sámuel bolgár cár birodalmának. Erre utal az itt található erőd és templom rom is. A hetvenes évekig katonai terület volt, turisztikai forgalma csak ezt követően fejlődött ki. Gazdag élővilága miatt 2000-ben természetvédelmi területté nyilvánították.

Franciaország, Svájc, Genfi-tó
Európa második legnagyobb édesvizű tava, a Balaton után. Franciaországi partszakasza 54 km, a svájci pedig 121 km hosszú. Mediterrán jellegű parti sétánya tengerparti hangulatot idéz. A tó keleti végében van Chillon vízi vára. Nevét 1150-ben említették először és a savoyaiak nevéhez kötötték.  Fontos ellenőrzési pontként működött a Szent Bernát útvonalon. A déli partjánál található a Jet d’Eau szökőkút, ami 135 méter magasra, 200 km/h sebességgel lövelli ki vízsugarát. Eredetileg csupán egy biztonsági szelepként működött, a vízművek és vízvezeték-hálózat túlnyomásának kiküszöbölésére, de 1891-től  jelképpé vált. A tó partján található Lausanne, ami római kori emlékeiről híres és a sport és szabadidős tevékenységek központja. A tavon kishajó közlekedik, a tó körül pedig piros kisvasúttal utazhatnak a látogatók.